Till lantmannen…

Read in English here:

… som vill odla äpplen och annan frukt

Blekinges fruktinitiativ – ett nytt samarbete mellan Blekinge Fruktträdsplantskola och fruktproducenter i Blekinge

Låt oss odla äpplen tillsammans! Du bidrar med jorden, och vi bidrar med träden! 

BAKGRUND

Fruktproduktion är en högintensiv lantbrukstyp som utnyttjar lantbruksjorden optimalt. Frukt är en av de nyttigaste saker man kan äta, fulla av vitaminer, mineraler och näring. Över hela världen är experter eniga om att vi bör öka det dagliga intaget av frukt. Detta kräver kvalitet och tillgänglighet, och detta till rimligt pris. Priset på frukt, framför allt ekologisk frukt, är högt, med pris upp till 10kr för en frukt. Detta begränsar naturligtvis mängden av fruktintaget , framför allt för barn och unga, och generellt människor med en låg inkomst. Det höga priset hänger ihop med låg produktion och stor efterfrågan på ekologisk frukt, inte minst på svenskproducerad ekologisk frukt. 

Blekinge är med sin sydliga placering nära havet en plats väl lämpad för fruktodling. Detta betyder att det finns stora möjligheter att utveckla fruktproduktionen i Blekinge. 

Blekinge Fruktträdplantskola har i flera års tid undersökt vilka rotstockar och frukttyper som bäst lämpade för ekologisk produktion i Blekinge. Denna erfarenhet ställs nu till förfogande för dem som vill vara fruktproducenter i Blekinge. Blekinges Fruktträdsplantskola är bra på att leverera fruktträd och har i vårt arboretum tillgänglighet till ympningsmaterial från över 200 olika slags fruktsorter, huvudsakligen äpplen. Med en produktion på 20 000-50 000 fruktträd om året kommer plantskolan under de kommande 10 åren att kunna leverera träd till alla som vill ha. 

VAD GÖR VI?

Om du har ett stycke mark som du önskar att  göra om till en fruktträdgård, så erbjuder vi dig ett samarbete där du bidrar med din jord och där vi levererar och planterar de fruktträd som du önskar. Ditt jobb är att sätta upp staket och slå gräset omkring träden. Vi skördar och säljer frukten gemensamt och delar intäkten i proportion till hur insatserna fördelats. 

Vi levererar know-how om fruktträdgårdsdrift, frukttyper och rotstockstyper. I samarbete skördar vi och delar erfarenheter om användning av maskiner, gödning, vattning, skördemetoder osv. 

Vi kommer dessutom att utveckla nya varianter av gamla välkända fruktprodukter som t.ex. marmelad, fruktkompott, juice, cider, torkade äpplen m.m.

VISION

Vårt mål är att stå för omkring 1000 hektar fruktträdgårdar i Blekinge, och på så sätt etablera oss som en av de ledande fruktproducenterna i Sverige. Vi hoppas att få omkring 100 stora och små fruktproducenter att gå med i samarbetet. En fruktträdgård på 10 hektar är enligt erfarenhet tillräckligt stor för att skapa en inkomst till en familj. 

%d bloggers like this: